Heb je een nieuw doek nodig in je zonwering, dan kun je zelf het zonweringsdoek monteren. Vaak kun je deze doeken snel en gemakkelijk bestellen online waarna het zo wordt geleverd dat je het oude alleen hoeft te verwijderen en de nieuwe er makkelijk in kunt plaatsen. Daarnaast worden deze doeken altijd vergezeld van genoeg instructies waarmee je als ervaren doe-het-zelver goed uit de voeten kunt. Hier vind je een aantal tips die je kunt gebruiken bij de aanschaf en het gebruik van je nieuwe zonweringsdoek.

Bepaalde kenmerken

Als je wilt dat het doek lang mee zal gaan, moet het voldoen aan een aantal kenmerken. Omdat het veel te maken zal krijgen met verschillende weersomstandigheden, moet het sterk zijn en duurzaam en door de stralen van de zon niet verkleuren. Om schimmelvorming tegen te gaan is het belangrijk dat het waterafstotend en luchtdoorlatend is, zodat het snel kan drogen. Daarnaast moet het natuurlijk de warmte, het licht en de Uv-stralen van de zon effectief tegenhouden.

Het opmeten

Het opmeten van het doek is in principe niet moeilijk, maar het is belangrijk dat je dit doet terwijl het doek volledig slap hangt. Daarmee wordt bedoeld dat het extra stuk doen op de rol van de bovenbuis ook wordt meegeteld. Dit stuk zorgt ervoor dat er genoeg speling is in het doek en dat deze dus nooit volledig strak staat. De standaard uitvalmaten zijn vaak 2 meter, 2,5 meter en 3 meter. Kom je hier net onder, dan kun je naar boven afronden en zo het extra gedeelte op de rol meenemen.

Onderhoud

Als klusser kun je je zonnescherm ook goed zelf onderhouden. Het belangrijkste is dat het scherm nooit lang nat opgerold blijft zitten, dat het schoongehouden wordt, dat er geen bladeren of sneeuw op blijft liggen en dat de scharnieren goed worden gesmeerd om slijtage tegen te gaan. Je kunt ook een onderhoudscontract aangaan met je zonweringsleverancier voor een grote jaarlijkse beurt. Zo garandeer je een optimale levensduur en jarenlang plezier.

Over de auteur

Gerelateerde berichten